Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Kültür-Sanat
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Politika
  • Spor
  • Ara
  1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Denge problemlerine karşı temiz havada yürüyün
Yaşam
03 Kasım 2017 - 11:17

Denge problemlerine karşı temiz havada yürüyün

Birkaç saniyelik ani baş dönmesi, şiddeti nedeniyle yaşam kalitesini ciddi oranda düşürebiliyor

Yaşam
03 Kasım 2017 - 11:17
TAKİP ETTAKİP ET
A
Büyüt
A
Küçült
Denge problemlerine karşı temiz havada yürüyün
Ani hareketlerle ortaya çıkan baş dönmeleri, denge sorunlarına işaret ederek kişinin yaşam kalitesini düşürebiliyor. Denge sorunu yaşayanların, tek başına sokağa çıkmaktan korktukları için sosyal yaşamlarının da olumsuz etkilendiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sertaç Yetişer denge sorununun ortaya çıktığı dönemde ilaç tedavisi alanların yatağa yatıp dinlenmek yerine, sokağa çıkmaları gerektiğini söyledi.

Birkaç saniyelik ani baş dönmesi, şiddeti nedeniyle yaşam kalitesini ciddi oranda düşürebiliyor. Prof. Dr. Yetişer hastalığın kronikleşen denge sorunlarına ve psikolojik güvensizliğe yol açtığını vurgulayarak “Hastalar tek başlarına dışarı çıkmak istemeyip yalnız kalmaktan kaçınabiliyor ve sürekli bir endişe hali yaşayabiliyorlar. Günlük yaşamın yanı sıra, çalışma hayatında meydana gelen zorluklar da kişiyi bunaltabiliyor. Bu hastalıkla ilgili ‘Düşecek gibi oluyorum. Yer ayağımın altından kayıyor gibi cümleler, hekimlerin en sık duyduğu şikayetler arasında yer alıyor” dedi.

Süpermarket hastalığı da deniyor

Denge sorununa neden olan etmenlerin genel olarak kulak kaynaklı ve santral olarak ikiye ayrıldığını söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sertaç Yetişer, “Beyin dışı nedenlerin sayısı oldukça fazla olsa da en sık görüleni Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo oluyor. Aniden başlayan, baş hareketleri ile tekrarlanan baş dönmesi olarak özetlenebilecek ve BPPV diye kısaltılan bu neden, halk arasında daha çok ‘Kulak kristallerinin yerinden oynaması’ olarak tarif ediliyor. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan bu kulak kristallerinin iç kulakta bulunduğunu ve darbe, uzun süreli yolculuklar ya da üst solunum yolu enfeksiyonu gibi nedenlerle yerlerinden oynayabilir. Hastalık yukarıya doğru baktıkça ortaya çıktığı için bu hastalığa ‘süpermarket hastalığı’ da denebiliyor” açıklamasında bulundu.

Denge sorunu olan KBB uzmanına görünmeli

BPPV hastalığının kişiyi uygun baş hareketleri ile test ederek kolayca tanındığını ifade eden Prof. Dr. Yetişer, tedavinin de benzer manevralarla kolaylıkla yapılabildiğini belirterek “Kendilerinde görülen denge sorunu için her zaman en kötüsünü düşünen hastaların bir kez KBB uzmanına danışılması gerekir” dedi.

Temiz havada yürümek iyi geliyor

Denge sorununun tedavisinde bazen bir iyileşme sürecine ihtiyaç olabileceğini ve hareket etmenin önemli bir yer tuttuğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sertaç Yetişer, “Baş dönmesi yaşayan kişiler ‘Işığı kapatmalıyım, dinlenmeliyim, geçer!’ diye düşünse de bu sorunu yaşayan kişilere temiz havada birkaç saat yürümeleri öneriliyor. Hasta, ne kadar çok dışarı çıkar ve yürürse, dengesine kavuşması o kadar kolay oluyor” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir
Aedes sivrisineği Zika virüsünü yayıyor
Aedes sivrisineği Zika virüsünü yayıyor
Sivrisinek ısırmaları sadece alerji yapmıyor
Sivrisinek ısırmaları sadece alerji yapmıyor
Son elli yılda ilaç kullanımı arttı
Son elli yılda ilaç kullanımı arttı
Arı sokmasından sonra ilk yapılması gerekenler
Arı sokmasından sonra ilk yapılması gerekenler
Son Haberler
Ukrayna'dan yeni gemiler yola çıktı
Ukrayna'dan yeni gemiler yola çıktı
Başkentte sakiler ve manga rüzgârı esti
Başkentte sakiler ve manga rüzgârı esti
MHP Kayseri'de 18 Eylül hazırlığı
MHP Kayseri'de 18 Eylül hazırlığı
Tarladan çöp toplayan kadınlar kuzu kazandı
Tarladan çöp toplayan kadınlar kuzu kazandı
Kuzu toklu kilosu 90 lira oldu
Kuzu toklu kilosu 90 lira oldu
Çok Okunan Haberler
Bakan Özer İl Müdürlerini alarma geçirdi... 'Kayıtlarda kesinlikle bağış alınmayacak"
Bakan Özer İl Müdürlerini alarma geçirdi... 'Kayıtlarda kesinlikle...
Rusya'da altın fiyatları yüzde 56 değer kaybetti
Rusya'da altın fiyatları yüzde 56 değer kaybetti
Taş temizlendi, hububat ekildi, hasat yapıldı
Taş temizlendi, hububat ekildi, hasat yapıldı
Temmuz ayında tüm yatırım araçları kaybettirdi
Temmuz ayında tüm yatırım araçları kaybettirdi
Reynmen Çeşmede Hayranlarıyla Buluştu
Reynmen Çeşmede Hayranlarıyla Buluştu
Kemik sağlığı için egzersiz şart
Kemik sağlığı için egzersiz şart

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Kültür-Sanat
Teknoloji
Yaşam
Politika
Spor
Video Galeri
Biyografiler
Yerel Haberler
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Politika
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Video Galeri
  • Biyografiler
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri