Anasayfa
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • TEKNOLOJİ
  • YAŞAM
  • POLİTİKA
  • SPOR
  • Ara
  1. Haberler
  2. YAŞAM
  3. En çok Erkekler kırmızı et tüketiyor
YAŞAM
17 Haziran 2017 - 00:02

En çok Erkekler kırmızı et tüketiyor

Kırmızı et tüketen kişilere bakıldığında profilin çoğunlukla erkeklerden, yaşlılardan ve sigara içenlerden oluştuğu saptandı.

YAŞAM
17 Haziran 2017 - 00:02
TAKİP ETTAKİP ET
A
Büyüt
A
Küçült
En çok Erkekler kırmızı et tüketiyor
Dünya Sağlık Örgütü’nün işlenmiş etin kansere neden olduğunu ve kırmızı etin muhtemelen kanserojen olduğunu belirtmesi tartışmaları da beraberinde getirdi. Kırmızı et gerçekten bizi öldürüyor mu? Peki nasıl besleneceğiz? Vejetaryen mi olalım?

BariatrikLab Obezite ve Metabolik Cerrahi Merkezi kurucusu Prof. Dr. Halil Coşkun ile birlikte çalışmalar yürüten Uzm. Dyt. Nazlı Acar, bu konuda önemli bilgiler verdi:

“Bilimsel çalışmalar, kırmızı et tüketiminin artmasının (özellikle işlenmiş kırmızı et) artan ölüm oranları ile ilişkili olduğunu göstermektedir.

Kırmızı etinin aşırı tüketimi ölüm riskini artıyor ve bu konuyla ilgili yapılan son araştırmalara göre, vejetaryen bir diyetin veya Akdeniz diyetinin daha sağlıklı olduğuna dair kanıtlar mevcuttur.

GÜNLÜK TÜKETİMİ 70 GRAMA DÜŞÜRÜN

90 gram ve daha fazla kırmızı et veya işlenmiş et yiyen kişilerin bu değeri günde 70 grama düşürmesi öneriliyor. Kırmızı et, batı toplumlarında kardiyovasküler hastalıklarının ve kanser riskini arttırıyor.

Yapılan çalışmalar, çok miktarda kırmızı et ve işlenmiş et yemek artan ölüm riski ile istatistiksel olarak ilişkilendirilmiştir. 2003 yılında yapılan çalışmalara göre, et tüketim oranı düşürüldüğünde ölüm riski yüzde 25 ile yüzde 50 arası azalmaktadır. 17 yıldan daha uzun süre vejetaryen bir diyetle yaşamış kişilerin ortalama ömürleri kısa süreli vejetaryenlerden 3.6 yıl daha yüksek bulunmuştur.

VEGAN VE VEJETARYEN DİYETİ DAHA SAĞLIKLI

Buna karşılık, vegan diyetin, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet gibi kronik hastalıkların riskini azalttığı vurgulanmaktadır. Bununla birlikte, balık eti ve beyaz et tüketimi artan ölüm riski ile açıkça ilişkilendirilmemektedir.

Et ve vejetaryen diyetleri karşılaştırıldığında vejetaryen diyet ile beslenen kişilerin, kansere yakalanma oranı yüzde 10 ve kalp rahatsızlığına oranıysa yüzde 32 daha düşük olduğu yayınlarla kanıtlanmıştır.

Kırmızı et ve özellikle işlenmiş etlerden kaçınılması; bunun yerine meyve, sebze, tahıllar ve baklagiller gibi besin değeri açısından zengin ürünlerin tüketilmesi insan sağlığına kanıtlanmış bir biçimde yararlıdır.

Böyle ani bir beslenme örüntüsü değişimi kişiye zor geliyorsa, beslenme uzmanları mümkün olduğunca sınırlı hayvansal ürünlerinin tüketimini teşvik etmeli ve kırmızı etin tüketimi azaltılmalıdır; yerine balık veya beyaz et tercih edilmelidir.

KIRMIZI ETÇİLER; ERKEKLER, YAŞLILAR VE SİGARA İÇENLER

Fazlaca kırmızı et tüketen kişilere bakıldığında profilin çoğunlukla erkeklerden, yaşlılardan ve sigara içenlerden oluştuğu saptanmıştır. Bu insanların kilolu olma eğiliminde oldukları da aynı çalışmada vurgulanmıştır. Kişilerin et tüketiminden ziyade tehdit eden çok sayıda risk faktörü vardır.

Aynı zamanda İngiltere'de yapılan araştırmalar vejetaryenlerde, diyabet, böbrek taşı ve yüksek tansiyon gibi diğer yaygın hastalık oranlarının daha düşük olduğunu gösteriyor.

İlginizi Çekebilir
Okyanusların en ücra bölgelerinde bile mikroplastik izleri bulundu
Okyanusların en ücra bölgelerinde bile mikroplastik izleri bulundu
Dünyaca ünlü bilim insanları İstanbul'da buluştu
Dünyaca ünlü bilim insanları İstanbul'da buluştu
Yalan haberlere neden inanıyoruz
Yalan haberlere neden inanıyoruz
Maymun çiçeği virüsü yeni bir pandemi'ye neden olur mu?
Maymun çiçeği virüsü yeni bir pandemi'ye neden olur mu?
Son Haberler
Baba 15. bölümüyle sezon finali yapıyor
Baba 15. bölümüyle sezon finali yapıyor
Üç Kuruş 28. Bölümüyle final yapıyor
Üç Kuruş 28. Bölümüyle final yapıyor
Sebze üretiminde azalma, Sebze üretiminde azalma
Sebze üretiminde azalma, Sebze üretiminde azalma
Drone ile çeltik ekimi gerçekleştirildi
Drone ile çeltik ekimi gerçekleştirildi
Kadına ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin kanun yürürlükte
Kadına ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesine...
Çok Okunan Haberler
Ankara Gölbaşı'nda 10 TL'ye öğle yemeği
Ankara Gölbaşı'nda 10 TL'ye öğle yemeği
İnternet haber siteleri süreli yayın kapsamına alınıyor
İnternet haber siteleri süreli yayın kapsamına alınıyor
Altınordu, kaptan Ahmet İlhan Özek ile yeniden anlaşmaya vardı
Altınordu, kaptan Ahmet İlhan Özek ile yeniden anlaşmaya vardı
4 milletlerarası antlaşma 'Resmi'leşti
4 milletlerarası antlaşma 'Resmi'leşti
EGM polis tayinlerini açıkladı
EGM polis tayinlerini açıkladı
Haftada 2 saat koşu ömrü uzatıyor
Haftada 2 saat koşu ömrü uzatıyor

Ana Sayfa
GÜNDEM
EKONOMİ
KÜLTÜR-SANAT
TEKNOLOJİ
YAŞAM
POLİTİKA
SPOR
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Yerel Haberler
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri