Ses kısıklığına farklı farklı sebepler neden olabilir. Özellikle kışın meydana gelen ses kısıklığına bazen gribin neden olduğu sanılarak hafife alınabiliniyor. Ses kısıklığı bazı önemli hastalıklarında belirtileri arasındadır. Özellikle gırtlak kanserinin belirtilerinden birisi olan ses kısıklığı bu sebepten dolayı dikkate alınması gereken bir durumdur.Kulak Burun ve Boğaz Uzmanı Dr. Ahmet Erdem Kılavuz, ses kısıklığına neden olan durumlar hakkında bilgiler verdi ve ses kısıklığına maruz kalanların neler yapması gerektiği konusunda açıklamalarda bulundu.
ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI
Ses kısıklığının ilk nedenlerinde birisinin üst solunum yolu enfeksiyonları olduğunun altını çizen Uzman Dr. Klavuz “ Üst solunum yolu, burun ve ağız girişinden soluk borusuna kadar olan geniş bir alanı kapsıyor. Bu bölgenin grip ve nezle gibi viral enfeksiyonları ya da bunların üzerine gelişen ikincil bakteriyel enfeksiyonlar, üst solunum yolunu döşeyen ve mukoza adı verilen özelleşmiş dokusunda ödem ile akıntılara sebep olabiliyor. Bu akıntılardan ses telleri dolaylı olarak etkilenebiliyor. Ayrıca bu enfeksiyonlar bazen “larenjit” adı verilen ve ses tellerinin kendisini doğrudan etkileyen bir tablo şeklinde ortaya çıkabiliyor. Bu durumların tümünde değişik şiddette ses kısıklığı gelişebiliyor. Üst solunum yolu enfeksiyonları komplike olmadığı durumlarda bir kaç gün içinde tedaviyle düzeldiğinde ses kısıklığı sorunu da ortadan kalkıyor.” diyerek larenjit nedeniyle ses tellerinin görevlerini yerine getirmesini engellediğine vurgu yaptı
REFLÜ BİR DİĞER NEDEN
Mide rahatsızlıklarının en önemlilerinden birisi olan reflününde ses kısıklığına neden olabileceğini belirten Kılavuz “Mide içeriğindeki kuvvetli asit genellikle yemek borusuna doğru çıkıp bu bölgeyi rahatsız ediyor. Ancak bazen larengofarengeal reflü denilen durumda bu asidin daha yukarıya, gırtlak bölgesine ulaştığı da oluyor. Bu durumda asit maruziyetine alışık olmayan gırtlak ve ses telleri ciddi olarak etkilenip zarar görebiliyor. Bu da ses tellerinin yapısında bozulmalara yol açarak ses kısıklığı oluşturabiliyor. Yemek sonrası artan ses kısıklığı ve boğazda temizleme ihtiyacı geliştiğinde mutlaka Gastroenteroloji ve Kulak Burun Boğaz uzmanlarına muayene olmak gerekiyor.” Diyerek yemek sonrasında ses kısıklığı meydana geliyorsa bir uzmana başvurulması gerektiğine değindi.
GENİZ AKINTISI
Geniz akıntısının da ses kısıklığına neden olan durumların başında geldiğini belirtene Kılavuz “ Geniz akıntısı, boğazda takılma hissi, sürekli yutkunma ve boğaz temizleme alışkanlığına sebep olduğu gibi, bu akıntının daha aşağıya inmesi durumunda ses tellerini de etkileyip ses kısıklığına yol açabiliyor. Özellikle sabahları yoğun boğaz temizleme ihtiyacı duyulduğunda, boğazda takılma hissi ile beraber ara ara ses kısıklıkları yaşandığında, geniz akıntısının varlığı ve altta yatan sebebin tedavisi için mutlaka kulak burun boğaz uzmanına başvurmalı.”diyerek sabahları boğaz temizleme ihtiyacı varsa mutlaka kulak burun boğaz uzmanına görünmek gerektiğine değindi.
GIRTLAK KANSERİ
Gırtlak kanserinin sigara kullanımı nedeniyle gelişen hastalıkların başında geldiğinin altını çizen Kılavuz “Gırtlak bölgesinin kanserleri genellikle sigara kullanımı, eşlik eden alkol kullanımı, genetik sebepler ve bazı viral hastalıkların etkisiyle oluşuyor. Gırtlak ve ses tellerini tutan bu tümörler ses tellerinin hareket ve titreşimlerini etkiledikleri gibi gırtlağın kas, sinir ve eklem yapısını da tutması durumunda da ses kısıklığına neden olabiliyor.” Diyerek gırtlak kanseri için erken tanılardan birisinin ses kısıklığı olduğuna vurgu yaptı. Bu gibi durumlara maruz kalan hastaların bir an önce uzman hekimlere başvurması gerektiğinin altı çizen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Ahmet Erdem Kılavuz uzun süren ses kısıklığı ciddiye alınmalıdır dedi.